Norsk skogskatt

norsk skogskatt

Precis som namnet avslöjar härstammar kattrasen ”Norsk Skogskatt” från Norge. Däremot är den till stor sannolikhet mer populär i Sverige än i sitt hemland. Rasen var länge inte speciellt populär då den endast sågs som en vanlig ”huskatt” eller ”bondkatt”.

Katten var visserligen vanlig på utställningar under 30-talets Tyskland men i och med andra världskriget glömdes rasen bort för att sedan igen lyftas fram på 70-talet. Idag är det en mycket populär katt som kostar mellan 6000 och 7000kr att köpa i Sverige. Även om den ofta förekommer som utställningskatt så är det många som köper Norsk Skogskatt enbart för att man uppskattar dess sociala egenskaper.

Utseende och Egenskaper

Det som karakteriserar en Norsk Skogskatt är att det är en mycket social och tillgiven ras. Samtidigt anses den vara mycket intelligent. Med andra ord bör den person som tänkt köpa en Norsk Skogskatt vara beredd på att katten både behöver och kräver social gemenskap och uppmärksamhet.

En av de mer udda egenskaperna som denna ras har är att katten kan klättra ner för ett träd genom att gå med huvudet före. Detta i motsats mot de flesta andra katter som backar sig ner för stammen.
Utseendemässigt känns rasen igen främst på en långsträckt kropp, tjock päls, höga ben och inte minst en yvig svans (i jämförelse mot resterande päls). Just svansen är något som man lägger stor vikt på vid utställningar. För bäst betyg ska svansen nå ända fram till skulderbladen eller nacken.

Rasen finns i ett flertal färger men maskerad, lila samt chokladfärgad är inte godkända och kan därmed inte få höga betyg vid utställning.