Katter och sömn

Ett beteende katten alltid varit känd för är hur mycket den sover. Detta har fascinerat många kattägare men inte alla har tittat närmare på sin katts sömntendenser.

Vi människor sover omkring en tredjedel av varje dygn. Katten dubblar detta och sover två tredjedelar, dvs 16 timmar om dagen. Och då alla säkert har läst hur viktigt det är att vi människor får en god natts sömn regelbundet kan de flesta nog dra slutsatsen att desamma gäller för våra katter.

Katter kan ju som bekant lägga sig ned och ta en tupplur nästan var som helst i hemmet. Men det är fortfarande rekommenderat att man själv ordnar ett par bestämda sovplatser där de kan få lugn och ro. Ett litet krypin är därför inte en dum idé. Gärna en lite högre upp för de katter som gillar att klättra upp därhemma.

Katter varierar gärna sina sovplatser mellan varje tillfälle och väljer ofta varma, mörka platser. Medan man som sagt bör ställa ut ett par medvetna sovplatser är det också smart att titta på vilka platser katten själv väljer om och om igen och tänka på hur man kanske kan göra det till en ännu bättre sovplats på ett sätt eller annat.

Man kan säga att katten sover på tre olika sätt:

  • Den första är korta tupplurar
  • Den andra är en lite djupare men drömlös
  • Den tredje en djup drömsömn

Den djupa drömsömnen är ofta lätt att identifiera då det ofta rycker i kattens morrhår och tassar. Precis som vi människor uppvisar katter även de snabba ögonrörelserna som är kopplat till just drömsömn, ofta kallad REM. Drömsömnen varar i regel inte längre än 6-7 minuter och de alternerar mellan denna och den drömlösa sömnen, som i sin tur varar omkring en halvtimme.