Inomhuskatt

Vissa anser kanske att det är grymt och taskigt att hålla en katt inomhus under hela deras liv, men uppfyller man en del krav så kommer en inomhuskatt att leva ett lika lyckligt och ofta till och med längre liv än en utomhuskatt.

En inomhuskatt utsätts inte för lika många risker som utekatten och kommer att leva länge, säkert uppemot 20 år såvida den inte har några genetiska sjukdomar. För den drar sällan på sig smittsamma sjukdomar eller de skador som drabbar utekatter.

En inomhuskatt vill få mycket stimulans och kan känna sig ganska ensam om den är den enda katten i huset, ännu mer ensam om du är borta hela dagarna. Vill du att katten ska vara inne borde du överväga att skaffa två på en gång. Då vet du att katterna växer upp med andra katter, så den blir inte skygg eller rädd för andra av samma art. Se till att det finns saker i hemmet som de kan ha roligt med, kattleksaker som de kan leka med själv är toppen!

En katt som bor inne kommer troligtvis att bli mycket lugnare än en utekatt eftersom de behöver inte utstå samma stress. De är oftast mer tillgivna eftersom de spenderar så mycket tid med dig istället för att vara ute. Dock ska man vara medveten om att man måste ”kattsäkra” hemmet. Här kommer några tips för dig och din innekatt

  • Stäng inte dörrar, det uppskattas inte av katten
  • Se till att det finns flera olika mysplatser i huset eller lägenheten
  • Det ska finnas gömställen så katten kan dra sig undan om den vill
  • Gärna ett klätterträd eftersom katter gillar att klättra och balansera. De vill gärna sitta högt, spana och ha en överblick över omgivningen
  • Gör plats på dina fönsterbrädor så den kan sitta där och titta ut
  • Se till att ha en bra plats för kattens klösmöbel och toalett
  • Ha som sagt gärna fler än en katt så den slipper vara ensam
  • Se till att miljön är stimulerande, byt mellan olika leksaker och gå gärna ut med katten på promenad i koppel

 

Lämna aldrig dörrar och fönster öppna såvida de inte är täckta med nät, gäller givetvis även balkonger.  Katter är på tok för nyfikna för att inte titta ut, de klättrar och ramlar kanske ut. Kolla upp så inga av dina växter är giftiga för katter, de äter gräs och liknande för att rensa magen så var inte förvånad om ditt rovdjur börjar tugga på dina plantor.

Sist men inte minst måste du planera in tid varje dag då du busar och gosar med din katt. De är inte så självständiga som folk brukar tro, och de behöver ännu mer uppmärksamhet och aktiviteter om de inte får gå ut.